Cena vstupenek

20.05.2016 11:31

Cena vstupenek obecně závisí na několika faktorech:

  • čas od premiéry (týdny / měsíce)
  • region (velká města / obce)
  • druh kina (multikino / klasické)
  • druh projekce (DCI / E-cinema)
  • typ půjčovného (fixní / 50 %)

V našem kině ve Velkých Přílepech, které je vybaveno technologií E-cinema (projekce DVD/B-R nebo z PC), ve většině případech hrajeme filmy několik měsíců po premiéře, jakmile je distributoři mají k dispozici na DVD/B-R. To je většinou v momentě, kdy je vyroben český dabing, nosiče jsou fyzicky vyrobeny a jsou již v prodejní síti. Distributor nám tyto filmy půjčuje za fixní půjčovné (1500–3000 Kč bez DPH) a vstupné jsme si stanovili na 40 Kč na dětský film a 60 Kč na film pro dospělé (pozn.: od prosince 2018 zvýšeno na 50 Kč na dětské filmy a 70 Kč na filmy pro dospělé, od podzimu 2019 na 60 Kč za dětské filmy a 80 Kč na filmy pro dospělé, od ledna 2023 80 Kč na dětské filmy a 100 Kč na večerní).

Ale samozřejmě spousta diváků nebude čekat na nějaký pěkný film půl roku a raději jej zhlédne jinde a dříve (a za více peněz). Proto nejen hlídáme termíny vydání filmů na DVD/B-R u jednotlivých distributorů, ale snažíme se získat co nejnovější filmy i jinou formou. Za poslední rok se nám tak podařilo získat filmy, které jsou premiérové a stále se promítají v běžných kinech vybavených technologií DCI. Například to byly filmy: Domácí péče (10 týdnů po premiéře), Zkáza krásou (6 týdnů po premiéře, aktuálně zařazeno mimo náš běžný promítací termín včetně besedy s tvůrci), Trabantem do posledního dechu (4 týdny, aktuálně zařazeno mimo náš běžný promítací termín). To, že můžeme hrát premiérové filmy, má však úskalí v tom, že musíme dodržet podmínky dané distributorem. V tomto případě se jedná o výši minimálního vstupného, která je pro naše kino konkrétně 80 Kč. To se týká i filmu Příběh lesa, který budeme hrát šest týdnů po premiéře. Věříme, že i přesto do našeho kina budete i nadále chodit a nenecháte se odradit občasným zvýšeným vstupným na některé filmy.

Čas od premiéry

Vstupné na filmy je v premiérových týdnech vyšší než několik měsíců po premiéře.

Region

V Praze a velkých městech může být na tytéž filmy jiné vstupné než v malých městech a obcích.

Druh kina

V multikinech je vstupné až o 60 % dražší než v jedno- a dvousálových kinech.

Druh projekce

Projekce současnou kinotechnologií (DCI) je dražší než projekce E-cinema (projekce z disků), neboť pořizovací cena DCI je až 10x vyšší.

Typ půjčovného

fixní
Za zapůjčení nosiče (přesněji je to ale za licenci na promítnutí) na stanovenou dobu, což je u kin E-cinema 1–3 dny, si distributor počítá pevnou částku (zpravidla 1500–3000 Kč). Provozovatel kina si může stanovit vstupné. V našem případě máme vstupné 40 Kč pro dětské představení a 60 Kč pro dospělé. Pokud do kina přijde dostatečný počet diváků, tak provozovatel vydělá. Například při půjčovném 2000 Kč (s DPH 2420 Kč) a vstupném 40 Kč bude půjčovné pokryto při 60 divácích. Ze vstupného ovšem provozovatel musí zaplatit také například výplaty zaměstnancům, propagaci, web, poštovné apod.

50 %
Provozovatel i distributor dostanou každý 50 % tržby (nepočítáme další odvody, jako třeba OSA a Fond, což jsou řádově koruny). Zde si ovšem distributor stanoví minimální vstupné (třeba 80 Kč). Tedy za 5 diváků každý distributor a provozovatel získají každý 200 Kč, za 70 diváků to je 2800 Kč.

Typ půjčovného a výši fixního půjčovného si zpravidla stanovují distributoři sami podle popularity a stáří daného filmu. Provozovatel tam musí přijmout podmínky pro půjčení daného filmu. V digitálních kinech (s technologií DCI) je tušit ze strany distributorů tlak na co největší zisk. Jsou i případy, kdy distributor stanoví vysoké fixní půjčovné na filmy, na které diváci chodí málo, a je pak riziko, že provozovatel na takové projekci silně prodělá. Provozovatel sice nemusí s takovým distributorem spolupracovat, ale pak třeba nezíská od něj nějaké atraktivní tituly.

Zpět

Vyhledávání

2014–2024